Back to top of page

David Morley Architects Shortlisted for Prestigious Blueprint Awards

Share:
back to list

11 September 2017

David Morley Architects are delighted to be shortlisted for Best Sustainable Project in the 2017 Blueprint Awards for the Hurlingham Club Racquet Centre in London.

The Racquet Centre completes the third phase of a master plan to broaden the appeal of the Hurlingham Club’s sports and leisure facilities to a wider demographic.

The new building is in Metropolitan Open Land, a conservation area and within the curtilage of a listed building. It was developed in close collaboration with the London Borough of Hammersmith and Fulham's planning and conservation officers, and English Heritage.

The scheme comprises four indoor tennis courts, four squash courts and a flexible multi-use games area, all located on the site of some existing covered tennis courts.
 
An insulated vaulted roof with a sedum grass finish was designed to visually merge with the park setting, articulated by strips of glazed roof lights between each court. In cross section the tied-arch portal links the geometry of the main tennis hall to a two storey wing containing viewing galleries and secondary support spaces.

The end elevations of the tennis hall are shaded with mechanised louvres and the wing is clad with brickwork adopting a garden wall vernacular that takes inspiration from the many walled features found within the Club grounds. The brickwork incorporates recessed headers to generate patterning and to discretely incorporate ventilation louvres and windows to the changing rooms.

The structure includes five twinned tied-arched portal frames spanning 38 metres supporting timber stress-skin panels which provide an acoustically absorbent uncluttered soffit above each court. Off-site manufacture helped contain the overall programme to 14 months.

The design includes the holistic integration of passive solutions that help to reduce the amount of energy needed for the building to function by:

•    The provision of rooflights to deliver ample, well distributed, functional daylight in the tennis courts and gallery areas. This approach reduces the building’s reliance on artificial lighting.
•    Controllable louvre panels help remove heat in the summer by natural cross-ventilation.
•    A vertical solar shading system that protects from glare and allows a visual connection with the outdoor environment.
 
The new Racquet Centre has resolved all the issues of accessibility that existed with the previous covered courts to enhance the enjoyment of players and visitors. It has also increased the sense of openness in the club grounds and the adjacent Hurlingham Park.

For more information on David Morley Architects LLP, please click [here]

back to list